Tanıtım

Sağlık Turizmi Anabilim Dalının Amacı

Konusunda uzman, iyi eğitim almış öğrenciler yetiştirerek akademik ve sektörel bazda istihdam sağlamak. Ülkeler arasında iş birliği ve ortaklıkların artması, uluslararası turizmin gelişmesi ile artan sağlık turizmi talebi ve harcamalarından daha fazla pay alabilmek ve bu alanda gelişmiş önemli rakip ülkelerle daha güçlü bir şekilde rekabet edebilmek için araştırmalar yaparak yeni projeler ortaya koymak. Dünyada sağlık turizmi alanındaki değişimleri ve gelişmeleri takip ederek yetiştirilecek bilim insanlarına ve araştırma görevlilerine bu çerçevede bir eğitim vermek, öğretim elemanı kadrosu ile lisansüstü düzeyde bilimsel araştırmalar ve proje çalışmaları yaparak, bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar ile bilimsel alana katkı sağlamak. Ülkemizde sağlık turizmi alanında eğitim-öğretim faaliyetlerinin düzenlenmesine yönelik çalışmalar yapmak. Alanındaki konularda yeterli düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik sahibi olan, eğitim ve öğretim ortamlarını hedeflere uygun olarak tasarlayan, bilgiye ulaşma yollarını bilen, bilgi üreten ve bilgiyi kullanan, etik ve manevi değerlere saygılı insan kaynaklarını oluşturmak. Sağlık turizmi alanında üretilen ve geliştirilen; insan kaynakları, bilgi, teknoloji ve deneyimlerin ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılarak yeni yöntem ve projelerin geliştirilmesi ve bilimsel etkinliklerin düzenlemek. Diğer üniversitelerde görev yapan öğretim görevlileri ve öğretim üyeleriyle paylaşımlar yaparak sağlık turizmi alanında yapılan uygulamaları zenginleştirmek, öğretim görevlileri ve üyelerinin bilgi, beceri ve deneyimlerini geliştirmektir.

Adayların yüksek lisans programına kabulü sırasında uygulanan ölçütler:

Öğrencilerin yüksek lisans programına kabulü sırasında; Sağlık Turizmi (disiplinlerarası) Anabilim Dalınca belirlenmiş lisans bölümlerinden mezun olma, ALES’ten mezun olunan program türünden en az 55 puan alma ve YDS veya YÖKDİL’ den en az 40 puan alma şartı aranmaktadır. Ayrıca şartları sağlayan adaylar bilim sınavı ve/veya mülakat sınavından başarılı olmaları gerekmektedir.

Yüksek lisans derecesi alabilmek için gerekli şartlar:

Yüksek lisans programı toplam 21 (yirmi bir) krediden az olmamak koşuluyla en az 7 (yedi) adet ders, bir seminer, uzmanlık alan dersi, danışmanlık ve tez çalışmasından oluşur. 120 AKTS kredisinin 60 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 60 AKTS kredisi de tez çalışması, danışmalık ve uzmanlık alan derslerinden oluşur.

Adayların doktora programına kabulü sırasında uygulanan ölçütler:

Doktora Programına başvuran adayların, yurt içi veya yurt dışında (denkliği YÖK tarafından kabul edilen) bir tezli yüksek lisans programından mezun olmaları gerekmektedir. Tıp fakültesi mezunları için ALES veya TUS, diş hekimliği fakültesi mezunları için ALES veya DUS, diğer adaylar için ise ALES puanına sahip olması, ALES’ten ilgili programın öngördüğü puan türünde en az 65 puana sahip olması, Sağlık bilimleri fakültesi, fen fakültesi ve anabilim dalı tarafından belirlenen diğer 4 yıllık fakülte mezunu adayların, lisans mezunları için yüksek lisans derecesine sahip olması ve yüksek lisans notunun 100 tam not üzerinden en az 75 veya eşdeğeri mezuniyet derecesine sahip olması, Sağlık bilimleri enstitüsü doktora programlarına TUS/DUS puanı ile başvuran tıp fakültesi veya diş hekimliği fakültesi mezunu adayların TUS/DUS tan en az 50 tam puan almış olması. Doktora programına öğrenci kabulünde anadilleri dışında, YDS/YÖKDİL’e veya Yükseköğretim Kurulu tarafından geçerliliği kabul edilen ve ÖSYM tarafından eşdeğerliği belirlenen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 veya eşdeğer bir puan almak kaydıyla ilgili ana bilim dalı tarafından belirlenen asgari şartlara sahip olması ve Alanya Alaaddin

Keykubat Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Senato Esaslarına göre öğrenci kabul edilecektir.

Doktora derecesi alabilmek için gerekli şartlar:

Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, seminer ve üç dönem olmak üzere; yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.